Pazartesi, Şubat 26, 2007

Solda Birlik ve Örgütlenme Sorunları/Orhan Karaca

www.azkob.blogspot.com
www.soldash.org


Orhan Karaca

okaraca@infosolbirlik.COM



Solda Birlik ve Örgütlenme Sorunları/Orhan Karaca
11/25/2006



Örgüt, siyasi parti halkın iktidar ve hak mücadelesinde bir araçtır. Sizce Türkiye'de hangi sol parti bu ihtiyacı görmektedir?

Bu soruya rahatlıkla şu parti bu ihtiyacı görmektedir veya görebilir cevabı veren var mıdır?

Sol siyasi partilerde tabanın söz ve kararlarda etkin bir rol oynaması gerekir. Hangi sol partide tabanın söz ve karar alma hakkı vardır?

Bugün sol partilerden sol taban uzak durmaktadır ve bu partilerdeki yapıya ve bölünmüşlüğe isyan içindedir.

Solda birlik ve örgütlenmenin önü tıkanmıştır. Bu tıkanıklığa çözüm üretilmesi ise yine aynı kast yapılarınca engellenmekte ve solun iktidara yürümesi nerdeyse bu sol partilerce engellenmektedir .

Bu durum kabul edilebilir bir durum değildir ve bu sorunun çözümü doğrultusunda acil politikalar üretilmesi kendini dayatmıştır. Bu durum böyle devam edemez!

Ülkemizde emek güçlerine yoğun bir saldırı vardır. Gelir dağılımında her gün emek aleyhine gelişmeler varken, ülke yoğun bir emperyalist sermaye işgaline giderken ''ülke babalar gibi satılırken” irtica ve gericilik her gün yeni mevziler kazanırken, solun acilen güçlü bir şekilde tek bir cephede derlenip toparlanması gereklidir ve kimsenin bu birliğin önünde engel olma lüksü de bulunmamaktadır.

Hangi Temelde Birlik

Bu güne kadar yapılan, her partinin niye ayrı olarak var olduğunu ispatlama süreciydi. Dolayısıyla ayrılıklar ön plana çıkartılıyor solun ortak değerlerinde bir birliktelik olamayacağı adeta ispatlanmak isteniyordu .

Tüm dünyada birliklerini oluşturan ülkelerin solu iktidara yürürken, ülkemizde sol elinde bulunan mevzileri bir bir kaybediyor ve marjinalleşiyor. Bu duruma son vermek ise solun ortak değerleri etrafında birlikteliğinden geçiyor.

Solun evrensel ortak değerleri nelerdir?

- Halkın ülke yönetiminde söz ve karar sahibi olması ve demokrasinin mümkün olduğunca doğrudan demokrasiye doğru geliştirilmesi.

- Ülkenin çıkarlarının emperyalist kuşatmaya karşı korunması ve anti emperyalist bir politika -.

- Emeği ile çalışan İşçi köylü ve diğer halk katmanlarının sermaye ve özellikle de emperyalist sermayeye karşı korunması.

- Kadın erkek eşitliği ve cinsiyet baskısının toplumun her alanında yok edilmesi.

- Doğanın yaşanabilirliğinin korunması ve rantiyeciliğin doğayı yağma politikalarına karşı mücadele.

- Toplumdaki etnik, kültürel ve dini farklı kesimleri kendi kimliğini özgürce yaşama hakkı.

- Toplumda gelişen gerici, irticaya karşı mücadele.....

Bu ve benzeri ortak ilkeler temelinde ülkemiz solu birleşmeli ve iktidara yürümenin yolu açılmalıdır.

Nasıl Bir Birlik

En büyük bölen CHP’den en küçük bölenlere kadar solu bir arada derleyip toparlayacak politikalar üretilmelidir ve birlik doğrultusunda tüm yapılar zorlanmalıdır . Özelliklede büyük çoğunluğu partiler dışında kalan sol tabanın söz ve karar sahibi olabileceği demokratik bir alternatif birlik oluşturulmalıdır

Böylesi bir birlik mümkündür. Bir çok ülkede denenmiş ve başarılı sonuçlar alınmıştır.

İtalya, Fransa ve Latin Amerika'da oluşturulduğu gibi yerel inisiyatifler oluşturulmalıdır...

Her birimde sol değerleri savunan tüm kişiler toplanmalı ve birlik inisiyatifleri oluşturulmalıdır. Bu inisiyatifler üyelik aidat ve secimle birim inisiyatifi yönetimlerini oluşturmalıdır. Bu inisiyatiflere tüm sol partilerin üye ve yöneticileri de katılmalı ve her üye eşit bir üye olarak seçimlerde adayları ön seçimle belirlemelidir. Bu birimler tam bir hareket bağımsızlığa sahip olmalıdır ..

Birim inisiyatifleri yerel konularda program oluşturmalı ve solun yerel sorunlarda çözüm önerilerini yazılı ve diğer iletişim araçlarını kurarak veya var olanları değerlendirerek halkımıza sol seçeneği sunmalıdır..

Yerel birimlerin seçeceği delegeler Türkiye çapında ulusal konsey oluşturmalıdır.

Ülkemizde bir çok birimde bu ve benzeri inisiyatif gurupları bulunmaktadır. Bu inisiyatif guruplarının ortak güçlü bir tavır koymalarını sağlama yönünde girişimlerin bir koordinasyon oluşturması için bu inisiyatifler arası bır koordinasyon sağlanmalı gerekirse yazılı basın -dergi vb- bir yayın çıkartılmalı ve diğer basın yayın araçları ile birlik girişiminin kervanı artık yola çıkmalıdır..





Bölünmüşlüğün alternatifi olarak, birlik. Tek sesli yapılara, karşı çok sesli, Lider sultası ve anti demokratik örgütlerin yerine doğrudan demokrasinin hakim olduğu, tabanın söz ve karar sahibi olduğu bir halk haraketi olmak.

Bu nasıl olacak? Ne yapmalı? Nasıl yapmalı?

Halkın Cephesinin örgütlenmesi ve ülkemizde halkın sesinin net bir destur olarak çıkması acil gündem olarak duruyor. Manifesto yayınlandı yakında sanırım bir kitapçık olarak da basılır.

Halk Cephesi'nin demokratik yapısı halkımızın bütün renklerini içinde barındırmalıdır.

Bu itibarla Halk Cephesi, HC bir beyin fırtınası olmalıdır. Yalnızca tartışan bir yapı değil, tartışmanın halkımızın iktidar mücadelesine ışık tutuğu bir mücadele örgütü olmalıdır.

HALK kavramı emperyalistler ve işbirlikçiler hariç tüm sosyal tabakaları kapsar, sosyal tabakaların çıkarlarını ön plana çıkartan Halk Cephe'si tüm halkımızın çıkarlarını savunur.

Her birimde birim HALK KONSEYİNİN örgütlenmesi için bulunduğumuz birimde inisiyatifler oluşturulmalıdır. Bu konuda birilerinin görev ve yetki vermesini beklenmemelidir.

Taban hareketi olarak doğan Anti Emperyalist Halk Cephesi Girişim İnisiyatifini bulunduğunuz bölgede siz kuracaksınız.

Görev ve yetkiyi size siz vereceksiniz.

Manifestoyu genel olarak kabul eden yurttaşlar, YURTAŞ İNİSİYATİFİNİ başlatanlar olarak toplanmalı ve ihtiyaçları olan iş bölümünü yapmalıdırlar. HALK CEPHESİ doğrudan demokrasinin işlediği bir yapı olarak aşağıdan yukarı merkezileşen bir halk hareketi olmalıdır.

Alternatif politikaları hep birlikte oluşturacağız, hep birlikte hayata geçireceğiz.

Bunun hayata geçirilmesi için demokratik yapının nasıl yaşama geçeceğini somutlaştırmak zorundayız.

Yalnızca kongreden kongreye değil, her somut önemli konularda tabanın görüşü, Cephe üyelerinin doğrudan katıldığı örgüt içi referandumlara başvurmalıdır. Avrupa’da ve Latin Amerika'da çok sık kullanılan bu yöntemi ülkemiz şartlarında yaratıcı bir şekilde uygulayabiliriz.

Aşağıdan yukarı tabanın doğrudan kontrol altında tuttuğu demokratik bir örgütlenme olmalı Halk Cephesi.

ÖZGÜR YURTAŞ HAREKETİ olarak başlangıç yapmakta her birimdeki cepheciler en geniş katılımlı girişim inisiyatifi girişimini başlatabilirler, manifestodan sonra bu aşağıdan yukarı cephe inşasını nasıl bir yapı içinde yapacağımızı kısa bir sürede sonuçlandırmalıyız.

Demokrasi ve güçlü inisiyatifli bir örgütlenme üzerine nasıl bir tüzük gerekli, bu konuda tüm inisiyatif üyeleri görüşlerini iletmeli.

En kısa zamanda taslak tartışmaya açılmalıdır.

Manifestomuz katılım konusunda net ve açıktır.

Çağrımız Tüm Yurttaşlara,

Çağrımız tüm Yurtseverlere, Atatürkçülere, Sosyalistlere, Milliyetçilere,

Muhafazakarlara, Sosyal Demokratlara, Liberallere, Anarşistlere, Feministlere,

Çağrımız Laiklere; Müslümanlara, Alevilere, Şiilere, Sünnilere, Hıristiyanlara, Yahudilere,

Çağrımız Türklere, Kürtlere, Lazlara, Zazalara, Gürcülere, Çerkezlere, Abhazlara, Tatarlara,

Çağrımız Kadınlara, Erkeklere, Gençlere, Yaşlılara,

Çağrımız İşçiye, İşsize, Memura, Esnafa, Üretene, Çalışana,

Çağrımız öğrenciye, öğretmene, akademisyene, meslek örgütlerine, demokratik kitle örgütlerine, siyasal partilere, aydınlara, yazarlara,

Çağrımız Kentliye, Köylüye,

Çağrımız Tüm Antiemperyalistlere,

1. Halkın ortak yararını düşünen tüm siyasal partileri, sendikaları, ulusal ve yerel dernekleri, vakıfları, meslek kuruluşlarını, inisiyatif ve platformları, ulusal ve yerel medyayı, internet öbeklerini ortak bir cephede buluşmaya,

2. Tüm duyarlı yurttaşları; her türlü meşru zeminde, üyesi bulundukları siyasal partilerde, sendikalarda, ulusal ve yerel derneklerde, vakıflarda, meslek kuruluşlarında, inisiyatif ve platformlarda, ulusal ve yerel medyada, internet öbeklerinde antiemperyalist bir ortak cephe bilincinin gelişmesine katkıda bulunmaya;

3. Tüm duyarlı yurttaşları; bireysel veya kolektif olarak her türlü meşru zeminde ulusal ve yerel düzeyde Türkiye’nin her bir köşesinde, her bir ilde, her bir ilçede, her bir kasaba ve köyde antiemperyalist bir cephenin kurulmasında veya gelişmesinde inisiyatif ve sorumluluk üstlenmeye;

Çağırıyoruz.

Emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin umutlarımızı ve geleceğimizi yok etmelerine izin vermeyelim.

Antiemperyalist Halk Cephesinde Buluşalım.

Tüm anti emperyalistler haraketin örgütlenmesinde yer almalı, Örgütlenme tüzüğü bir beyin fırtınasının ortak kollektıf ürünü olmalıdır .

En kısa zamanda iç işleyişi belirleyen hukuk oluşturulmalı, görev hepimize düşüyor!

HEPİMİZ BİR TAŞ KOYALIM VE EMPERYALİZME KARŞI HALK CEPHESİNİ ÖRELİM.

Orhan Karaca





Orhan Karaca

© Copyright Solbirlik.org

Hiç yorum yok: