Pazar, Ağustos 17, 2008

KAFKASLAR'DA BEŞ GÜNLÜK SAVAŞ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ! Mustafapekdoğru

KAFKASLAR'DA BEŞ GÜNLÜK SAVAŞ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ! Mustafapekdoğru

Kafkasya'da olup bitenleri anlamak için, belli başlı temel olguları yerliyerince oturtmak gerek.Bunların başında:
a)Yirmi birinci yüzyılda Emperyalizmin nicelik olarak içerisinde bulunduğu,tarihsel süreç ile;ulaştığı yeni mekansal durum,
b)Mikro-Milliyetçilik temelinde,yeniden ULUSAL SORUN,
c)Reel Sosyalizm'in çözülmesi,
ç)Yirmi birinci yüzyılda İşçi sınıfı ve Sosyalist (Komünist)hareket,
d)Tarih yapıcılığı temelinde,yeniden Emperyalist savaşlar ve sınıflar mücadelesi.

Başlıkları alt başlıklarla uzatmak mümkün.Konumuza dönersek; bu yazı içeriği gereği biraz uzun olacağından: her konu başlığı ayrı ayrı ele alınacaktır.

Yirmi birinci yüzyılda Emperyalizmin nicelik olarak içerisinde bulunduğu, tarihsel süreç ile; ulaştığı yeni mekansal durum neleri ortaya çıkarmaktadır?
Sürekli kriz yönetimi olan emperyalizm, yeniden sistemsel bunalımla karşı karşıyadır. Bu durum, yeni alt-üst oluşlara neden olurken, yeni emperyalistler arası paylaşım savaşlarını kaçınılmaz kılmaktadır. Aynı süreçte, emperyalizmin kozmopolitizm ve
enternasyonalleşmesi; tek merkezli ve Ultra bir emperyalist dünya yaratmadı. Burada; Kautskiy ve Berştayn'ın yanıldığını ve özünde Lenin'in ne kadar haklı olduğunu bir kez daha görmemiz gerekmektedir. Bu yeni bir durumdur. Dünyamız iki merkezli (Sovyetlerin
yokluğu) bir sistemden, çok merkezli bir sisteme dönüşmüştür. Çok merkezli yeni sistem: Emperyalistler arasında yeniden paylaşılacak yeni pazar alanlarını yaratmış, yeni pazar alanları yeni çatışma alanlarını oluşturmuştur. Emperyalistler arası eşitsiz ve dengesiz gelişme yasası, yeni bir durum olarak tarihte geç kalmış, yeni emperyalist devletleri çıkarmıştır.Rusya Çin vb.

Mikro Milliyetçilik ve Ulus Devlet.
Sosyalist sürecin ulusal sorunu çöz(e)memiş olması, yirmi birinci yüzyılda yeniden ulusal sorun problemini tarihsel olarak önümüze koymaktadır. Diğer yandan, Emperyalizm ve Ulus devletler sorunu; kapitalizm ve burjuva iktidar düzleminde politik yarılmalara neden olmaktadır.
Bir yanda profesyonelleştirilen ulus devletler, diğer yanda; emperyalizmin elinde kullanılan mikro-milliyetçilik. Bu durum, ne ulus devletleri nede mikro-milliyetçiliği ortadan kaldırmamaktadır. Bu gerçeklik kaçınılmaz olarak çatışmaları mikro-milliyet ve ulusal düzeyde bölgesel savaşlar olarak gündeme getirmeyi zorunlu kılmaktadır. Bugünkü emperyalistler arası savaşlardan söz ederken, bu savaşların kısa dönemli ve bölgesel olduklarından söz etmek doğru olur. Emperyalizmin sistemsel bir krize evirildiği bir durumda, top yekun emperyalistler arası savaş yeni bir dünya için objektif şartlar yaratır. Onun içindir ki; sorunların çözümü emperyalistler arası antagonist olmayan çelişkilerden çıkmayacaktır. Esas olan, emekle sermaye arasıdaki uzlaşmaz olan temel çelişkinin ortaya çıkardığı çatışmadan doğacaktır. Nedensellikler ve tarihsel zorunluluk yasaları işlemeğe devam etmektedir.
Balkanlar ve Kafkaslarda ortaya konan savaşlar emperyalistler arası savaşlardır.Bu savaşlarda taraf olmak olan biteni doğru kavramamaktır. Olan biteni göründüğü gibi algılamaktır."eğer olaylar göründüğü gibi olsaydı bilime gerek kalmazdı."
Yeniden yön arayan tarih, tarih yapıcığında; tarihin en devrimci sınıfı olan proletarya ve komünist mücadele tarafından yazılacaktır.
Kapitalist emperyalist sistem 1890'larda insanlığın önüne koyduğu ya barbarlık ya Sosyalizm zorunluluğunu bugün yirmi birinci yüzyılda yeniden dayatmaktadır.
Yeniden Emperyalistler arası paylaşım savaşları olan bölgesel savaşlara ve Kafkaslara böyle bakmak, bizi gerçek tarafa oturtur. Devam edecek

qaynaq:www.solplatform.org
--------------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: