--------------------------------------------------------------------------------
KAFKASLARDA BEŞ GÜNLÜK SAVAŞ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ !
-2-
Taraf olmak sol açısından günümüzde oldukça sorunlu bir durumdadır,bu sorunlu durumu vareden temel sorun sosyalist saflardaki ;likidasyonun hala devamediyor olmasındadır.
Taraf olmak sınıfsaldır,siyasaldır ve metedolojiktir.Bu ise,nerede durduğuna,nereden ve nereye baktığına bağlıdır.
Marksist metedolojideki kırılma,bütün olgulara bakarken ortaya koyduğu yanılgılı değerlendirmeleri,kafkaslardaki bölgesel savaştada da ortaya koymaktadır.
Açık ve örtük biçimlerde bunu görmek mümkün.
Komüntern solculuğu(bugünün Sosyal Demokrat Solu)gürcistan'ın, ABD ve AB'nin peşine takılarak;emperyalist saflarda yeralmasıyla bu savaşta haksız yerde durduğunu söyleyerek,Rusyanın Gücüstan'ı işgalinin destekcisi olmakta .Bunu yaparken TARİHSEL KAZANIM temelinden hareket etmektedir.
Diğeryandan liberal sol,sermaye piyasasının evrenselliğini ileribir adım olarak değerlendirip;diğeryandan,ulusların kaderlerini tayin hakkını mutlaklaştırarak mikro milliyetçiliği ve faşizmi, yerellik,sivil toplum,özgür birey,demokrasi ve özgürlükçülük olarak degerlendirerek;
Rusya karşısında gürcüstan'ın desteklenmesi(siz bütün renkli "devrimleri",Sorozun faaliyetlerini anlayın)gerektiğini vazetmektedir.
Gürcistan'ın Güney Osetya'yı işkali ve Rusya'nın Gürcistani işkali sorunundaki puroblemli bakışaçıları ,dünyanın diger sorunlarına bakarkende aynışekilde ortaya çıkmaktadır.Çinde Tibet,Yugoslavya'da Kosava,Rusya'da başka örnekleri çoğaltmak mümkün.Veya başka sorunlu alanlara bakarken,aynı sorunlu bakışaçıları ortaya çımaktadır.
Bugün kafkaslara bakarken temel referans noktamız,bu savaşın emperyalistler arası yeniden paylaşım savaşı olduğu.asla gözden kaçırımamalıdır.
Rusya'da birinci Empryalist paylaşım savaşında,bölşeviklerin tavrı ne ise bizim tavrımızda o olmalıdır.Birtarafta Rus kapitalistleri Çarlık orduları,diğeryanda Alman ve İngiliz orduları;digeryanda üçüncü cephe olarak devrimci cephe sosyalitler.
Bugün olaylara bakarken:Marksizmde süreklilik ve kopuş temelinde yeniden önemli bir kopuş yaşamaktayız.
Marksizm tarihinin ikinci büyük yenilgisini yaşamaktadır.Birincisi KOMÜN,ikincisi SOVYET'tir.Bu temelden hareketle,Reel Sosyalimle önemli kopuş sorunu yaşamaktayız.
Lenin İkinci Enternasyonalle nasıl hesaplaşarak Üçüncü Enternasyonali kurarak Marksizmde sürkliliği sağlamış ise;bugünkü Marksistler Komüntern ve Komüntern soculuğu ile kopuşu sağlayarak Marksizmde sürekliliği sağlamalıdır.20 nci yüzyılın başlarında Lenin'in ve Bolşeviklerin başına gelenler 21'nci yüzyılın başında günümüz Marksistlerin başına gelmiştir.
Kafkaslara bakarken,savaşın kötülüklerinden,halkların yaşadığı dramdan elbette bahsetmek isterdim.fakat ben bunları vareden nedenselliklerden ve puroblemli bakış açılarından ve buradan kurtularak çözümlerin nerelerden geçeceğine dair temel başlıklar üzerinde önermelerle,kollektif aklın ortaya konulması ile;yeniden Marksizm'de sürekliliği sağlayarak Marksist metedolojide yolalmak gerekliliği ve zorunluluğunu vurgulamayı daha gerekli gördüm.
Bunun için;
1)Günümüzde emperyalistler arası yeniden paylaşım savaşları,yeni pazar alanları üzerinden devametmektedir.Bu yenibir durumdur.(eski sosyalist ülke pazarl
2)bu savaşlar bölgesel savaşlardır,
3)Emperyalizm tek merkezli değil çok merkezlidir,
4)Emperyalizm yeniden sistemsel bunalıma gitmektedir,
5)Bütün dünya büyük alt-üst oluşlara gebedir.
a)Marksizm'de süreklilik için yeniden kopuş sorunu vardır,
b)Kopuş,Komüntern solculuğundan(ulusal sol),1927 sonrası revizyonizmden kopuş.
c)Önümüzde ikili bir sorun durmaktadır.Biryanda,teorinin pratiği.Diğryanda,pratiğin teorisi.
Lenin Marksı nasıl yirminci yüzyıla uyarlayıp uyguladı ise.bizde yirmibirinci yüzyılda Lenin'iöyle elealmalıyız.
ç)İkinci Entenasyonalden Üçüncü Enternasyonale geçiş Marksizm'de kesin bir kopuştur.
Bu kopuş hem teorik düzeyde,hemde pratik düzeydedir.Bugünde sorunumuz ikili düzeyde,
.Marksistlerin önünde durmaktadır.
Mustafa Pekdoğru.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
Merak ettiğim bu doğru tespiti yaparken ortak akıl üretmek adına bir grup arkadaşınızın olup olmadığıdır?
Yorum Gönder